Blond!bunny

Vargen är ett vackert djur!

Publicerad 2009-05-03 12:53:39 i

Igår var det "vargafton" på tvåan. Jag tittade på det och det berörde mig starkt. Visserligen har jag ju kännt för vargen länge och jag hoppas att andra fick sig en tankeställare igår!
Dom visade lite från när det var val i Sverige sist (tror jag det var). Och då stod folksamlingar och lyssnade på de olika partiernas riktningar inom rovdjursfrågorna. Då stod det till och med barn med plakat där det stod nåt i stil med "Låt våra tamdjur gå fria". Barnen förstår ju inte direkt innebörden med texten. Barn ska väl växa upp med opartiska föräldrar, som inte influerar sina åsikter på barnen. Men så är det inte, barnen uppfostras oftast till sina åsikter. Är du exempelvis rasist, muslim, kristen, homofob eller Amish, så kommer många av dina åsikter garanterat avspeglas hos dina barn.
Tyvärr, många gånger. Det var hur barn kan påverkas... Hur kan nu vi andra vuxna, påverka andra vuxna? Kan man det överhuvudtaget? Det kanske kan ses som en svaghet hos en vuxen människa, att byta åsikter. Man visar att man inte kan bestämma sig för vad man vill... Även om man inte byter åsikt, kan man ändå ändra sitt handlande!

Att lägga ut förgiftat kött i skogen, hjälper ju inte! Det dödar inte bara vargen. Det dödar ju även asätarna. Men så långt verkar inte vissa vuxna tänka. Jag har skrivit några inlägg om rovdjursstammarna i Sverige, för jag tycker att människor inte tänker längre än näsan räcker.

Dom sa igår, att en vargflock i snitt fäller en älg var fjärde dag. Det blir runt 90 älgar om året, per flock. Det finns runt 25 flockar i Sverige. Teoretiskt sett fäller alltså vargarna i Serige 2000-2300 älgar, om året. Skulle inte vargen finnas i Sverige, skulle det alltså älgen föröka sig fritt. Räkna att en ko, får en kalv om året, då innebär det, att varje år kommer det födas runt 1000 kalvar (2000-2300~50%kor). Det innebär att vi skulle kunna få ett över skott av älg på en mycket kort sikt. På två år är det alltså runt 4000 älgar, "för mycket". Hade då vargen funnits, hade det kanske bara varit ett "överskott" på 2000, eftersom vargen då skulle ha tagit hälften. Människan skjuter runt 100 000 älgar under jakten, varje år. 100 000! Kanske vi ska hejda vår egen girighet? Jag tror nog att vi kan avvara 2000 älgar varje år till att dö på ett naturligt sätt. Och eftersom älgen inte är hotad, statistiskt sett, finns det ju ingen anledning att se vargen som en konkurrent. Jägare sa igår i intervjuer att man märker att det finns ett underskott av älgar.

Och dom sa även att, skogsbrukare, är dom som inte vill ha så mycket älg!
Vadå dubbelmoral!

Vissa vill ha mycket älga, andra vill ha så lite som möjligt!
Människor som inte vill ha älg, borde ju då vara på "vargens sida"?
Men så är det garanterat INTE!
Bort med vargen, och in med bössan!
Människans jakt är nåt vi kan "kontrollera", för tjuvjakt finns ju absolut inte! Eller hur?

Att vargar tar tamboskap är ju helt logiskt, efter att ha sett programmen igår! Människan har själv avlat fram hur den tycker att en ko/get/gris osv. ska bete sig. Det är väl klart att vargen tar ett lätt byte! Människor gör också det lätt för sig! Annars hade vi ju jagat med spjut, istället för att sitta still och bara sikta, och låta kulan göra jobbet. Jag kan inte se det som macho att sitta i ett älgtorn och vänta på att ett djur ska komma springandes, för att sedan bara skjta det.
Vad är tjusningen i det? Jägare använder sig ju dessutom av vargens skicklighet! Annars hade vi ju inte haft hundar med i jakten! Människan behöver alltså vargen, i grund och botten, men det kommer många aldrig att erkänna!
"Varg och hund är inte samma sak bla bla bla."
Men även av vargen har vi gjort en försvarslös varelse! Hundar dödas ofta av vargen. Mycket av vargens beteende är bortavlat. Men man har liksom behållt "godbitarna". Vi ser inte det som "allt eller inget". Vi väljer bara ut småbitarna.
Och är det nåt som faller utanför ramen, är det ont, och ses inte kunna gynna oss, och då ska det bort.
Hur många hundar avlivas inte varje år, för den har ett underbett, fel färg, liggande öron, stående öron, ett ben som är lite längre än dom andra? Vargen förvisar inte nån annan för att den har olikfärgade ögon.
Jag skulle vilja se det jaktlag, som utan hund, till fots, utan gevär, jaga älg!
Då skulle det ju kunna jämna ut sig, mellan rovdjuren (ja vi är också ett rovdjur).
Dåt tror jag faktiskt att vargen skulle kunna leda statistiken över fällda bytesdjur, oddsen skulle liksom jämna ut sig!
Utan teknik, och vapen, är människan längst ner i näringskedjan. Vi skulle inte kunna överleva utan våra vapen.
Hade vi inte haft vapen, hade nog inte andra djur i världen varit rädd för människan.

Djur är rädda för människan!
Många människor är rädda för varandra.
Vi tar försvarskurser, larmar bilar, bostäder, ni fattar va?
Tänk vad många arter i världen, som är rädda för oss!
RÄDDA!
Är det makt?
Är det makt att vi sedan är rädda för endast en handfull andra arter?
Vi har missbrukat, det vi tror är, makt!
Makten har stigit oss åt huvudet!
Kanske är dags att vi gör nåt åt det, innan, vi utrotar oss själva!

KRAM

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Carro

Jag heter Carolina och bor med min make och vår hund Elvis och vår katt Kåda i ett hus på landet i Sölvesborg.

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela